Dani sunca

  • jesenski_dani_sunca

Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda

Udruga Eko-Zadar organizira 32. Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda Dani sunca koji će se održati na Rivi u Zadru od 18. do 31 srpnja 2014. Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata.

Šetnja najposjećenijom zadarskom šetnicom – Obalom kralja Petra Krešimira IV, turistima atraktivnom zadarskom rivom, od 18. srpnja bit će obogaćena i mogućnošću upoznavanja s proizvodima malih domaćih proizvođača, te ručno rađenim suvenirima i tradicijskim uporabnim predmetima. Udruga „Eko-Zadar“ od 18. do 31. srpnja na predjelu od „gata“ prema Morskim orguljama organizira tradicionalni Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“. Udruga ovakve sajmove održava od 2003. godine, i to nekoliko puta godišnje, a ovo je trideset i drugo izdanje „Dana sunca“ koji se još jednom održavaju pod geslom „Živjeti dobro“. Ovim se geslom želi naglasiti važnost izravne komunikacije proizvođača i potrošača kao temelja u stvaranju i održavanju odnosa povjerenja, ali i jamstva trajne kvalitete proizvoda. S obzirom da je riječ o sajmu koji se održava tijekom turističke sezone, pozornost organizatora usmjerena je osiguravanju ponude suvenira izrađenih u malim obrtima, udrugama ili kućnoj radinosti.
Na „Danima sunca“ predstavlja se 16 izlagača, od čega njih troje prvi put, a riječ je o udruzi „Toka“, Domaćoj radinosti Tamara Krašovac i Domaćoj radinosti Radoslav Kazija.
Tijekom svih sajmenih dana sudjeluju OPG Aralica iz Šibenika koji tradicionalnu ponudu rakija, likera, džemova i maslinovog ulja proširuje kozmetikom; sapunima, balzamima i kremama, OPG Drago Drmić iz Zadra s likerima, džemovima, mediteranskim začinima i kozmetikom pripremljenima po obiteljskoj recepturi, OPG Mladen Jezidžić iz Zadra s medom i pčelinjim proizvodima, OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnim likerima i rakijama, „Šik cipele“ iz Kloštar Ivanića s ručno izrađenim torbama, sandalama i narukvicama, „Mecena“, obrt iz Ivanca, koji se predstavlja uporabnim i ukrasnim keramičkim predmetima izrađenim na lončarskom kolu na tradicionalan način, Domaća radinost Vranješ, također iz Ivanca, koja donosi nakit od prirodnih materijala, te Udruga za promicanje i poticanje izrade tradicijskih i umjetničkih suvenira „Toka“ iz Preka koja dolazi sa suvenirima izrađenim od strane članova i članica udruge.
Tijekom prvog sajmenog tjedna, od 18. do 24. srpnja, bit će tu „Duga strana“ iz Zatona kod Šibenika s džemovima, maslinovim uljem, likerima i rakijama, te mediteranskim slasticama kakve su bademi u šećeru, mediteranski kolačić i smokvenjak, dok će u drugom sajmenom tjednu, od 25. – 31. srpnja, OPG Štefančić iz Zagreba izlagati proizvode na bazi lavande. OPG Nedjeljka Jurin iz Lovrana svoje će sajmeno mjesto imati 19., 20., 21., 26., 27., 28. srpnja. Fitoaromaterapeutkinja Nedjeljka Jurin kreatorica je cijenjene linije prirodne kozmetike „Danica“ u kojoj se, među ostalim, nalaze i krema „Pegla za bore“ i kolekcija na bazi gorke naranče. OPG Ratko Romić iz Briševa 22., 23. i 24. srpnja donosi ekstradjevičansko maslinovo ulje, a EKO OPG Bernardić iz Belaja 25., 26. i 27. srpnja med, vosak, propolis i pelud za koje od 2011. ima oznaku ekološkog proizvoda. Dom za odrasle osobe Zemunik će 18. i 19. srpnja ponuditi proizvode koje su načinili, ili su u njihovoj izradi sudjelovali, upravo korisnici Doma, a riječ je o odjevnim i ukrasnim predmetima od vune izrađenima na tradicionalni način Ravnih Kotara, te maslinovom ulju i proizvodima na bazi lavande. S ručno rađenim keramičkim suvenirima i uporabnim predmetima predstavit će se 29. i 30. srpnja Domaća radinost Tamara Krašovac iz Rijeke, dok će keramičke, suvenire inspirirane Zadrom i morem od 28. do 31. srpnja ponuditi Domaća radinost Radoslav Kazija iz Zadra. Njihov najpoznatiji suvenir je „Zadarski barkarjol“ za kojeg je dizajnerica Ivana Kazija 2010. dobila priznanje Zadarskog lista i Turističke zajednica Zadarske županije.
Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata.

Copyright © Media ZD, Spring Media 2013. All rights reserved.