Izložba Transparentna ljepota

  • izlozba_mas_transparentna

Transparentna ljepota: staklo od renesanse do art décoa iz fundusa zagrebačkih muzeja
Zagreb Zadru s ljubavlju
Muzej antičkog stakla
25.11.2014. – 14.02.2015.

 

U Muzeju antičkog stakla u Zadru otvorena je 25. studenog 2014. izložba „Transparentna ljepota: staklo od renesanse do art décoa iz fundusa zagrebačkih muzeja – Zagreb Zadru s ljubavlju“. Izložba će se moći razgledati do 14. veljače 2015.

Ova izložba u Zadru proizašla je iz značajnog muzeološkog projekta „Transparentna ljepota: staklo iz hrvatskih muzeja“ koja se od 27. lipnja do 27. listopada 2013. održala istodobno u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt te Muzeja Mimara. Nastala suradnjom 33 muzeja iz Hrvatske, izložba je bila raščlanjena na logične cjeline te je pružila sjajan pregled staklarstva od pretpovijesti do suvremenog hrvatskog kiparstva u staklu XXI. stoljeća.

U želji da se izborom od 125 predmeta iz zagrebačkih muzeja prezentira bajkovit svijet staklenog imaginarija kasnijih stoljeća, djela iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja Mimara skladno nas vode kroz pregled raznorodnih oblika nastalih tijekom pet stoljeća, upoznajući nas s djelima muranske renesanse i posvjedočujući barokno bujanje europskog staklarstva u češkim, šleskim i njemačkim radionicama. Uradci utjelovljuju skladne nijanse i kasnijih stilskih mijena, ističući ih u djelima rokoka usporedno sa specifičnostima nizozemskih i engleskih radova. Klasicizam i empire u začetku su prepleta stilova XIX. st.; bidermajer, drugi rokoko – igre historicističkih obličja druge polovice XIX. st., zorno se očituju na odabranim izlošcima. Johann Josef Mildner, Anton Kothgasser, Friedrich Egermann, radionica grofa de Bouquoija – samo su neka među imenima autora i mjesta stvaranja ljupko urešenih staklenih oplošja i novih vrsta staklene tvari koje su obilježile prvu polovicu XIX. st. Odabrani radovi jasno ocrtavaju ostvarenja bečke tvrtke J. & L. Lobmeyr, kao i ponovni uzlet muranskih radionica posljednje četvrtine XIX. st. Potom u postupnom slijedu izlošci iz Muzeja za umjetnost i obrt predočavaju snažne individualnosti koje su svojim ostvarenjima obilježile razdoblje secesije (Emile Gallé, Louis Comfort Tiffany) i art décoa (Charles Schneider; René Jules Lalique). Djela hrvatskih umjetnika Antonije Krasnik i Tomislava Krizmana, nastala na početku XX. st., još su jedna potvrda (i) stakla kao sudbinski neizbježnog medija umjetničkog izričaja.

Sačuvani primjerci muranskog stakla iz Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, koji potječu iz posljednje četvrtine XVI. st., a pronađeni su u potopljenom brodu na dnu zadarskog akvatorija, u blizini Gnalića, logičan su dio potke ove izložbe, potvrda trajnog postojanja guste mreže kontakata, trgovine i povijesnih mijena na našem tlu. Čaše iz Muzeja grada Zagreba i iz Hrvatskoga povijesnog muzeja, nastale oko 1850. g. u Osredeku, pridružene su predmetima nastalima u hrvatskim staklanama XIX. st., odabranima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. One potvrđuju kako su povijesne ličnosti i domoljubni zanosi također ostavili traga na nježnim stijenkama staklenih predmeta te svojim porukama i kakvoćom upotpunjuju sliku majstorstva i znanja, potvrđujući staklarstvo kao trajnu, sveprisutnu sastavnicu čovjekove svakodnevice.
Autorica izložbe: mr. sc. Lada Ratković Bukovčan

Više informacija: www.mas-zadar.hr

Copyright © Media ZD, Spring Media 2013. All rights reserved.