DIVE IN KUP 2015

  • dive-in-kup

DIVE IN KUP 2015
JEDRILIČARSKI KLUB USKOK ZADAR
9. svibnja 2015.

Dive In kup predstavlja ideju da Hrvatska ne koristi dovoljno svoje resurse gospodarskom smislu a poglavito Jadransko more. Stavljajući naglasak na prirodne ljepote kojima raspolažemo i nudeći sadržaje njih vezane, ujedno podižemo i ekološku konkretne uz osviještenost, jer postaje jasno da su one ono sto turiste i njihov novac privlači u Hrvatsku pa je njihovo očuvanje nacionalni interes Dive In kup podrazumijeva medunarodno natjecanje u podvodnom ribolovu u grdu Zadra.

Pored samog natjecanja program Kupa podrazumijeva i razna popratna dogadanja ekološke akcije čišćenja podmorja, poribljavanja, razne zabavne sadržaje poput moto stunt nastupa, after-partyja u lokalnim klubovima i mnogo drugih dogadanja. Kroz Kup se promišljeno ističe ono najbolje što Zadar i njegova okolica, kako priroda tako i ljudi, imaju za ponuditi, uz poseban naglasak na prepoznavanje potrebe za očuvanjem i poticanjem tih vrijednosti.

Osnovni cilj Dive In kupa je etablirati Zadar i njegov arhipelag kao vrhunsko mjesto za ribolov, ronjenje i uživanje u prirodi i svake godine privlačiti tisuće gostiju iz svih krajeva Europe, uz podizanje razine svijesti lokalnog stanovništa za potrebom očuvanja prirode. Iz tih razloga Dive In kup nije dio natjecanja HSSRM-a, ne podliježe njegovim pravilima i ne boduje se za daljnja natjecanja. Time se postiže da natjecatelji na Kup dolaze opušteni i neopterećeni rezultatom, jer naglasak je na dnženju, razgledavanju i uživanju u ljepotama zadarskog arhipelaga, bez imperativa za ulovom i plasmanom. U ovom vremenu ekonomskih neprilika, društvene nesigumosti i nejasne budućnosti, cilj je pokazati da je uz volju i rad moguće osmisliti i osvariti dobre projekte od korist ima šira zajednica, posebno mladima kojima treba poticaj i ohrabrenje u svijetu koji ih okružuje te time potaknuti osmišljavanje i pokretanje sličnih projekata diljem Hrvatske.

Natjecanje je prvi put održano 2013. godine i odmah je po veličini bilo u rangu s državnim prvenstvom, a Kup održan 2014. god već je postao najveće natjecanje u podvodnom ribolovu na ovim prostorima s 95 prijavljenih natjecatelja i 19 sponzora, a broj onih koji su imali direktnu ekonomsku korist daleko je veći. Time je Kup 2014. pre sva natjecanja u ribolovu općenito. a i mnoga nekih popularnijih i raširenijih sportova. Natjecatelji su stigli iz svih krajeva Hrvatske, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Uz samo natjecanje održan je i moto-stunt nastup. Od ulova je pripremljen brudet za sve okupljene, a after-party sa akcijskim cijenama pića održan je u Vinyl Baru uz svirku žive glazbe.

Ekološke akcije i poribljavanje šalju sliku Zadra koji se trudi očuvati svoju prirodu i okoliš, a pored toga i pravila natjecanja maksimalno ograničavaju prekomjeme ulove jedne vrste ili nedoraslih primjeraka ribe, sve u ciju ostvarivanja što je moguće manjeg pritiska na riblji fond. Kako se ne stavija naglasak na plasman i ulov, mnogi ribolovci ne love svih šest sati koliko natjecanje traje, nego prekidaju lov ranije i dolaze na druženje i razgovor. Zone lova unaprijed su odredene, a vaganje, ručak, proglašanje pobjednika i dio popratnog sadržaja odvija se u ugodnom prostoru Jedriličarskog kluba Uskok, koji je inače u danima vikenda jedno od najpopulamijih šetališta i okupljališta Zadrana, a sam Klub poznat je po svojoj dugogodišnjoj tradiciji i vrhunskim rezultatima. Dive In kup naglasak stavlja na dovođenje stranih natjecate!ja, koji će svoja pozitivna iskustva s Kupa prenositi dalje u svojim zemljama te nastaviti dolaziti u Zadar i Hrvatsku, dovodeći prijatelje, zaljubljenike u more i prirodu.
Program Dive In kupa 2015:
PETAK 8. SVIBANJ Večernji sati: okupljanje i verifikacija natjecatelja (JK Uskok)
SUBOTA 9. SVIBANJ Jutarnji sati start natjecanja, akcija čišćenja podmorja, akcija poribljavanja (JK Uskok). Popodnevni sati završetak natjecanja, ručak, vaganje, proglašenje pobjednika, moto-stunt nastup, glazba. U večernjim satima After party u Caffe baru Yachting.

Copyright © Media ZD, Spring Media 2013. All rights reserved.