BALET “DON QUIXOTE”

  • balet2

CARSKI RUSKI BALET “DON QUIXOTE”  

po istoimenom romanu Miguela de Cervantesa

DVORANA “KREŠIMIR ĆOSIĆ”  

27.11. U 19:30 SATI

 

 

CARSKI RUSKI BALET “DON QUIXOTE”

BALET U TRI ČINA

Ludwig Minkus (1826-1917)

Po istoimenom romanu Miguela de Cervantesa

Koreografija: Marius Petipa / Alexander Gorsky

Prolog: Gediminas Taranda

Scenografija: Andrey Zlobin

Kostimografija: Camilla Yakubov

 

Povodom obilježavanja blagdana Sv.Krševana i Dana grada Zadra, u četvrtak, 27.11. održati će se baletna predstava “Don Quixote” skladatelja Ludwiga Minkusa u izvedbi ansambla Carskog ruskog Baleta.

 

Organizator događanja je tvrtka Event Management iz Pule.

Pokrovitelji predstave su Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i tvrtka Siemens.

Medijski pokrovitelji su HRT – radio Zadar, Antena Zadar, Vox i Znet

 

 

Ulaznice se mogu kupiti u Turističko-informativnom centru na Narodnom trgu ili on-line na web servisu www.ticketshop.hr

Cijena ulaznica:

– parter: 100,00 kn

– teleskop tribina: 80,00 kn

– tribina: 60,00 kn

 

 

Ansambl Carskog ruskog baleta osnovali su 1994. Gediminas Taranda, solist Boljšoj teatra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i koreografiju, te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe “Igor Mišejev Folk Dance”, na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Plisecke, “majke kraljice” ruskog baleta. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Plesni ansambl Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

 

Premijera najuspješnijeg i najpopularnijeg baleta Ludwiga Minkusa „Don Quixote” izvedena je 1869. godine u Boljšoj teatru u Moskvi. Balet se temeljio na poznatom Cervantesovu romanu, a libreto je potpisao Marius Petipa, ujedno redatelj i koreograf predstave. Od tog trenutka ova izvedba postaje jedna od osnovnih predstava svakog uglednog baletnog teatra i jedan od najbolje uprizorenih baleta ikad, a Minkus je svoju uspješnu suradnju s Petipom nastavio sljedećih deset godina.

 

Od 1869. godine i njegove praizvedbe, ruske i međunarodne baletne trupe izvode balet „Don Quixote” po cijelom svijetu. Bivši Boljšoj solist i suvoditelj Carskog ruskog baleta Gediminas Taranda, preuzeo je četiri Čina iz izvornog baleta te ih postupno pretvorio u jednu silovitu izvedbu.

 

 

KRATKI SADRŽAJ:

Don Quixote je sredovječni gospodin iz regije La Mancha u središnjoj Španjolskoj. Opsjednut viteškim idealima propagiranim u knjigama koje je pročitao, odlučuje uzeti mač kako bi obranio nemoćne i uništio zle. Nakon prve neuspjele pustolovine, kreće na drugu s ponešto zbunjenim farmerom po imenu Sancho Panza, kojeg je nagovorio da ga prati kao vjerni štitonoša. U zamjenu za Sanchove usluge, Don Quixote mu obećaje da će ga učiniti bogatim guvernerom nekog otoka. Na svom konju Rocinanteu, Don Quixote jaše putovima Španjolske u potrazi za slavom i velikom avanturom. Odriče se hrane, skloništa i udobnosti, a sve u ime seljanke, Dulcineae del Toboso, koju zamišlja kao damu…

 

SAŽETAK:

PRVI ČIN

Scena I

Barcelona, osjeća se svečanost u zraku. Gostioničar Lorenzo namjerava kćerku Kitri udati za Gamachea, bogatog plemića, no Kitri se izričito odbija podleći očevoj volji. Koketira s Basiliom, brijačem, koji je zaljubljen u nju. Nakon što ih pronađe zajedno, Lorenzo tjera Basilia, jer jedan brijač nije dostojan njegove kćeri. Na vrhuncu veselja, na trgu se pojavljuje Don Quijote u društvu svog štitonoše, Sancha Panzae. Vidjevši gostioničara krajičkom oka, Don Quixote ga greškom smatra vlasnikom viteškog dvorca te ga pozdravlja s poštovanjem. Lorenzo mu sukladno odgovara te poziva Don Quixotea u gostionicu. Sancho Panza ostaje na trgu, no kada ga neki mladi ljudi počnu ismijavati, Don Quijote odmah trči u obranu svog štitonoše.

Vidjevši Kitri, Don Quijote misli da je lijepa Dulcinea koju je vidio u svojim snovima i odabrao kao ‘damu svog srca´. Ali Kitri ubrzo nestaje. Bježi s Basiliom, a Lorenzo, Gamache i Don Quixote kreću u potragu.

 

DRUGI ČIN

Scena II

Kitri i Basilio se povlače u mlin – omiljeno mjesto njihovih tajnih sastanaka. Pokraj mlina  smješten je kamp Cigana, koji prihvaća mlade ljubavnike. Odjednom, stvori se skupina progonitelja koje predvodi Kitrin otac Lorenzo. Cigani prerušavaju Basilio i Kitri do neprepoznatljivosti i počnu plesati pred Don Quixoteom i Gamacheom kako bi odvratili progonitelje. No uzalud, Gamache ih prepoznaje. Kitri moli Don Quixotea da je spasi od neželjenog braka, nakon čega on izaziva Gamachea, ali podmukli Lorenzo pomaže Gamacheu poraziti Don Quixotea.

Scena III

U umu ranjenog viteza pojavljuje se vizija – čini se kao da se nalazi u prekrasnim šumama u ruševinama drevnog dvorca u kraljevstvu Driada. Kupid mu probada srce strelicom, a ljubav Don Quixotea prema dražesnoj dami postaje vječna. No, to je samo san, Sancho vraća svog gospodara u stvarnost. Uskoro se pojavljuju Gamache i Lorenzo u potrazi za odbjeglim ljubavnicima.

Don Quixote ih namjerno šalje u pogrešnom pravcu, ali prostodušan Sancho ispravlja „pogrešku” svog gospodara te se potjera nastavlja.

Scena IV

U gostionici toreadori slave uspješan dan. Mercedes – kraljica Driada, srdačno dočekuje goste na zabavi. Naši odbjegli ljubavnici, opijeni ljubavlju, raduju se bijegu od svojih progonitelja. U jednom trenutku nastaje svađa između Mercedes i ulične plesačice zbog Espade.

Opraštajući se od gostiju, Basilio i Kitri brine povratak. Odjednom stižu Gamache i Lorenzo. Prijateljice skrivaju Kitri, ali uzalud. Lorenzo na silu spaja ruke Kitri i Gamachea te ih blagoslivlja. U tom trenutku kroz gužvu se gura očajni Basilio, ali shvaća da je zakasnio i jedino što želi je – umrijeti. Kitri preklinje oca da blagoslovi njihovu ljubav, ali Basilio ipak umire. Šokirani Lorenzo naokolo tumara, a ogorčeni Don Quixote mu naređuje da joj ispuni zahtjev. Nevoljko, Lorenzo blagoslivlja Kitri i Basilia, koji brzo ustaje neozlijeđen – njegovo samoubojstvo je bila samo šala. Nastaje opće veselje i ples.

 

TREĆI ČIN

Scena V

U Barceloni sve je spremno za svečanost u čast Kitri i Basilia. Gosti stižu u svečanoj povorci, a među njima i plemeniti vitez Don Quixote i njegov štitonoša Sancho Panza.

Svečanost u čast Kitri i Basilia počinje. Don Quixote i Sancho opraštaju se od svih i kreću na cestu u potrazi za novim pustolovinama.

 

Copyright © Media ZD, Spring Media 2013. All rights reserved.